حمید سبزواری، اسطوره شعر انقلاب اسلامی
وقتی خبر بیماری و بستری شدن شاعر بلندآوازه کشورمان «حمید سبزواری» منتشر شد، اهالی ادبیات، هر یک به گونهای در مجامع عمومی و ادبی، نسبت به «استاد»، ادای احترام کردند. دو شاعر و پژوهشگر...
وقتی خبر بیماری و بستری شدن شاعر بلندآوازه کشورمان «حمید سبزواری» منتشر شد، اهالی ادبیات، هر یک به گونهای در مجامع عمومی و ادبی، نسبت به «استاد»، ادای احترام کردند. دو شاعر و پژوهشگر...
ذکر یوسفعلی میرشکاک، به قلم سیدعلی میرفتاح: نمیدانم چه سری است همه اینها که میخواهند دست به قلم ببرند ـ خودآگاه یا ناخودآگاه ـ آلاحمد را تقلید میکنند. آلاحمد هم مثل داریوش اگر با...
اعتراض، نقد درونگفتمانی و مطالبهگری جدی او در شعرهایش جلوهگر است. شاعر وقتی تبعیضها را میبیند نمیتواند دست روی دست بگذارد و تماشا کند. از این رو است که شعرش حرف مردم زمانه است.
شاعر مطالبهگر ما گاهی اوقات با معیارهای این دنیا سازش ندارد و دوست دارد گردش گردونه را بر هم بزند و همه اینها را در چند کلمه به شکل اعتراض معقولی بیان میکند.
یکی از تاثیرگذارترین شاعران پس از انقلاب کسی نیست جز «سلمان هراتی». سلمان یکی از ضلعهای اخوان ثالث شعر انقلاب است که اضلاع دیگرش را قیصر امینپور و سیدحسن حسینی تشکیل میدهند.
در بین شاعران که هنوز قیصر را ندیدم، هیچ شاعری ندیدم که قیصر باشد. چه قدر دوست داشتم مثل قیصر باشم، انسان و زلال و مسلمان و با صفا … قیصر رفت و من هنوز با این گل آفتاب گردان فاصله دارم.
قیصر شاعری بود که تن به مصاحبه ها و گفت و گوهای مطبوعاتی نمی داد. مصاحبه ذیل که در قالب طرح تدوین تاریخ شفاهی انقلاب در کتابخانه ملی ایران تهیه شده است، فرصت مغتنمی است برای تماشای قیصر به روایت قیصر.
وي در دوران همکاري خود با شوراي شعر و سرود صدا و سيما ، توفيق سرودن 40 قطعه شعر با موضوع انقلاب و دفاع مقدس را پيدا کرد که همه اين شعرها به صورت سرود اجرا شده اند و در آرشيو صدا و سيما قابل دسترسي مي باشند. يکي ازمعروف ترين اين سرودها ، سرود «من ايراني ام ، آرمانم شهادت» است که از شعر آن در طليعه اين گفتار استفاده شده است.
همه در جلسه نگاهشان به آقا بود و مهدی آذر یزدی كه كنارشان نشسته بود. بعد از صحبتهای آقا، استاد آرام چشمان خیسش را پاك میكرد. بعد با لحنی آرام و دوست داشتنی گفت: “مقام معظم رهبری به كتابهای من آبرو دادند.”
اشعار آقاسی نهتنها وضعیت آن روز جامعهٔ ایران را بازنمایی میکرد، که بسیاری از آنها هنوز تازه و حرف روز است. آقاسی تلاش میکرد تا تکرار آرمانها و دعوت به مبارزه را با مبانی اسلامی و شیعی پیوند بدهد.
یژن ارژن شاعر کرمانشاهیالاصل، یکی از شاعران انقلابی است که توجه ویژه به عناصری مثل عدالت اجتماعی دارد. او که از حلقهٔ محمدجواد محبت محسوب میشود، اشعار زیادی با این مضامین دارد. او گرچه کمتر سیاسی است اما در شعرهایش مضامین عدالتخواهانه فراوان هست.
ادبیات کمری نیز ادبیات فاخری است. بهگونهای که بسیار در متنها حساسیت به خرج میدهد و به تعبیر بعضی دوستان و همکارانش تنها متنی که میپسندد بیهقی است.
محمد گلریز که نام اصلى وى، محمد على گلپایگانى است به سال ۱۳۲۵ در تهران متولد شد. پس از پیروزى انقلاب اسلامى اولین کار خود را به نام «سرود نیایش» از مرحوم رضاقلى ملکى، سپس سرود «این بانگ آزادى» با شعر حمید سبزوارى و آهنگ احمدعلى راغب را اجرا کرد.
با پیوستن به نهضت اسلامی مردم ایران و آشنایی با امام خمینی (ره)، فصل جدیدی از مبارزات سیاسی وی رقم خورد که در شعرها و اندیشههای وی به خوبی نمایان بود؛ آنقدر که به سبب طرح برخی مسائل، مانند ذکر نام امام خمینی در اشعارش و انتقاد شدید از رژیم، یکسال ممنوعالقلم شد.
عرفانپور شاعر عدالت است، شاعر مستضعفین است، همان روح و بیان شاعرانهای که در وصف عشق و تنهایی و مرگ به زیباترین بیان میسراید، وقتی به درد و رنج محرومین، شکاف فقر و غنا و زندگی ماشینی و دور از مهر و انسانیت امروز نگاه میکند نمیتواند سکوت کند.
در عصر حاضر شاعران زیادی به مثنوی سرایی روی آوردند که از موفقترین آنها میتوان به احمد عزیزی اشاره کرد. شاعری صاحب سبک و نازک خیال که مثنویهایش همواره در ذهنها باقی خواهد ماند.
عمرانی شاعری آرمانگرا، ارزشمدار و معترض است و غربتنشینیاش با صراحت لهجهای که دارد، بیارتباط نیست.
استاد در اوج روزهای حکومت نظامی رژیم طاغوت با هزینه شخصی خود استودیوی موسیقی اجاره کرد، اعضای گروه سرود را در آنجا گرد آورد و به شکل مخفیانه و به دور از چشم نیروهای اطلاعاتی و نظامی رژیم، به تولید و ساخت سرودهای انقلاب پرداخت. از این لحاظ شاید بتوان گفت که او در کنار رادیو و تلویزیون و ارشاد آن زمان، تنها تهیهکننده مستقل هنر انقلاب محسوب میشد، اما کسی او را چندان در صحنه نمیدید.
از سال 1359 در تالار رودكى همكارى خود را با «اركستر سمفونیك تهران» به رهبرى حشمت سنجرى آغاز و این همكارى تا سال 1363 ادامه داشت و در ضمن از سال 1358 تا سال 1362 سرپرست اركستر موسیقى سنتى بود
تصویرسازی در اشعار گرمارودی نقشی کلیدی دارد و واژهها هر ذهنی را در آسمان خیال به پرواز در میآورند. تلاش برای نوگرایی در شعر اعتقادی باعث شده است که برخی از اشعار او همچنان در ذهنها باقی بماند و گرد فراموشی به خود نگیرد.
در دوران پیش از انقلاب اسلامی که شاعران نوگرا بیشتر تمایلات روشنفکرانه داشتند، اشعار طاهره صفارزاده نمونهای از اشعار متعهدانه و عدالتخواه در قالب و زبانی جدید بود.
حامد زمانی از هفت سالگی قرائت قرآن را شروع کرده و بزودی وارد موسیقی سنتی و سپس پاپ شد. او دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه تهران است، اولین کار هنریش را در ۱۳۸۴ انجام داد. کارهای هنری وی غالبا محتوای انقلابی – مذهبی دارد.
شاعری معترض که اعتراض او و همنسلانش میتواند گم شده نسل من باشد، گم شدهای که یا مجال آن را نمییابیم و یا گرفتار تساهل و تسامح شدهایم.