خشم رسانه های غربی از «داستان یک پرچم»
۲۳ آبان, ۱۳۹۴
عکاس پروژه «داستان یک پرچم» گفت: در شرایطی که سانسور بسیار زیادی در رسانههای آن سوی آبها وجود دارد، اما خشم آن ها از این تصویر به قدری بود که نتوانستند این خشم را بروز ندهند.
این روزها در میدان ولیعصر (عج)، تصویر بزرگی نصب شده است که عکسی صحنهپردازی شده با اشاره به یکی از عکسهای معروف تاریخ سینماست. این تصویر که با اشاره به عکس تاریخی «برافراشتن پرچم در ایووجیما» اثر جو روزنتال گرفته شده است، حاصل ایده و تلاش سیداحسان باقری، مدیر خانه عکاسان ایران است.
باقری، در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری حوزه هنری، درباره ایده اولیه این عکس صحنهپردازیشده بیان کرد: عکسی که آن را با تغییراتی متناسب با حقایق و شرایط زمانه به تصویر کشیدیم، پنج سرباز و یک پزشک جنگی شاغل در نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا را بر فراز تپه سوریباچی در نبرد ایووجیما طی جنگ جهانی دوم نشان میدهد که ۲۵ فوریه ۱۳۴۵ گرفته شده و به عنوان نمادی از قدرت امریکا شناخته میشود و در تمبر و مجسمه و سکه و … نیز به نمایش درآمده است.
وی با اشاره به اینکه در این عکس تغییراتی ایجاد و آن را به نوعی بازسازی کرده است، گفت: عکاسی صحنهپردازی شده (staged photography) یکی از شیوههای عکاسی است که در این شیوه عکاسی همه چیز از قبل کارگردانی شده و در یک قاب به تصویر کشیده میشود. در این شیوه از عکاسی که در دنیا و خصوصا در آمریکا، بسیار پرطرفدار است، صحنه، نور، لباس و محل عکاسی، همه به انتخاب عکاس طراحی میشود.
باقری توضیح داد: این شیوه عکاسی به دلیل هزینههای زیادی که دارد، در ایران چندان مورد استقبال واقع نشده، در حالی که میتواند اثرگذاری سریع و عمیقی بر مخاطب داخلی و خارجی داشته باشد. برای این نوع عکسها، نیاز به حمایت وجود دارد و این تصویر هم اگر حمایت حوزه هنری نبود، موفق به انجام آن نمیشدیم.
این هنرمند همچنین افزود: در بازسازی این عکس میخواستم به این سوال پاسخ داده شود که واقعا چه چیزی نماد قدرت امریکاست؟ جنایتهایی که انجام داده است؟ برای این منظور در تپهای که سربازان امریکایی بر فراز آن ایستادهاند، تلی از جنازه از اقوام و ملیتهای مختلف به چشم میخورد که بیانگر قتل و غارتهای این کشور است.
وی به روند تولید این اثر نیز اشاره کرد و گفت: حدود دو ماه طول کشید تا طراحی نور، صحنه و لباس، انتخاب بازیگرهایی که نشاندهنده اقوام مختلف هستند، گریم و … انجام شود. برای این منظور، از بهترینهای سینمای ایران استفاده کردیم و با گروه تولید بزرگی در استودیو این فضا به تصویر کشیده شد.
مدیر خانه عکاسان ضمن تاکید بر بازتابهای این عکس بازسازیشده گفت: مخاطب داخلی با این عکس ارتباط خوبی گرفته و جنایات امریکا را در این تصویر به وضوح دیده است، ضمن اینکه این عکس را برای شبکههای خبری دنیا و روزنامههای مهم جهان ارسال کردهایم و بازخوردهایی گرفتهایم. در شرایطی که سانسور بسیار زیادی در رسانههای آن سوی آبها وجود دارد، اما خشم آن ها از این تصویر به قدری بود که نتوانستند این خشم را بروز ندهند و رسانههایی ازجمله بیبیسی فارسی به این عکس واکنش نشان دادند.
گفتنی است، افراد حاضر در عکس «داستان یک پرچم» از اقوام و ملیتهای مختلف هستند. کسانی که با نگاه به جنایات آمریکا و ایادی آن در نقاط مختلف دنیا در عکس جایگذاری شدهاند: ملت مظلوم فلسطین، کودکان فلسطینی، جمال و محمد الدوره، مرد و زن افغان و عراقی، سرخپوست، سیاهپوست، سرباز ویتنامی، کودک سوری، مرد و کودک قربانی بمب شیمیایی در حلبچه و حاجیانی از فاجعه اخیر منا. این عکس که توسط سیداحسان باقری بازسازی شده است، در خانه عکاسان حوزه هنری و با حمایت خانه طراحان انقلاب اسلامی تهیه شده و دوازدهم آبان سال جاری در بیلبورد بزرگ میدان ولیعصر (عج) رونمایی شد.
لینک مرتبط: