
صبح هنر | طرح چند سناتور امریکایی برای دریافت غرامت از ایران که آن را پیش شرطی برای تصویب برجام اعلام کردهاند، باعث شد تا مستند کوتاه «عدالت امریکایی» ساخته شود.
این مستند کوتاه روایتی از دو داستان تاریخی جالب است؛ داستان اول، انفجار مقر نظامیان امریکا در بیروت و داستان دوم، انهدام هواپیمای مسافربری ایران توسط امریکاست. «عدالت امریکایی» در مدت زمان هفت دقیقه با مقایسه این دو داستان تاریخی به بیان مفهوم عدالت از دیدگاه امریکاییها در حادثه تاریخی نهچندان دور میپردازد.
علی شیرزادیان، کارگردان «عدالت امریکایی» به «جوان» میگوید: فکر میکنم قبل از این که طبق روال همیشگی به سراغ مراحل ساخت و… برویم، لازم است به اصل موضوع اشاره کنم. متأسفانه در حال حاضر «برجام» تبدیل شده است به کانال رسمی نفوذ در لایههای مختلف فرهنگی، اجتماعی و سیاسی ما. به نظر من خطرناکترین اتفاق ممکن در این بحث این است که مردم تحت تأثیر عادیسازی روابط با ایالات متحده، فراموش کنند که امریکا کیست؟
وی میافزاید: فکر میکنم از مهمترین اولویتهای رسانههای مختلف انقلاب اسلامی این است که نگذارند چهره امریکا در اذهان مردم بزک شود. اسناد نشان میدهند که انگشت ویلیام راجرز، فرمانده ناو وینسنس اتفاقی دکمه پرتاب موشک به سمت پرواز مسافری ۶۵۵ را نفشرده است که ما بخواهیم اتفاقی به سمت استکبار دست دراز کنیم.
شیرزادیان خاطرنشان میکند: باید سخن کوتاه کنم و بگویم که امروز رسانههای انقلاب در محضر امتحانی تاریخی هستند، چراکه اگر چهره امریکا در ذهن مردم ما تطهیر شود، نباید کسی را جز خودمان سرزنش کنیم.
وی در خصوص این مستند میگوید: به نظرم هیچ چیز به اندازه یک ایده خلاقانه، یک فیلمساز را ترغیب نمیکند به سمت اینکه یک فیلم یا مستند کوتاه بسازد، برود و به نظر من اتفاقی که در این اثر کوتاه افتاد از این جنس بود. شیرزادیان با اشاره به ایده اصلی «عدالت امریکایی» توضیح میدهد: این اثر با روایت دو داستان تاریخی به مقایسه عدالت در منطق طرف امریکایی میکند. این قیاس توسط خود مردم در مستند ما انجام میشود و این شد که «عدالت امریکایی» در ۱۰ روز متولد شد.
این کارگردان در نهایت خاطرنشان میکند: به نظر من این قالب مستند یعنی مستندهای کوتاه میتواند حرفهای خوبی را در خود بگنجاند و البته انشاءالله موضوعات جذاب و مهم دیگری در صف داریم تا در همین قالب آنها را بیان خواهیم کرد.